Rechtbank Den Haag oordeelt dat X niet aannemelijk maakt dat hij IB-ondernemer is. X heeft slechts één opdrachtgever, die zelf contracten afsluit met de bouwplaatsen. Verder wordt X op de bouwplaats geïnstrueerd en wordt er toezicht gehouden op zijn werkwijze.

X verricht werkzaamheden als betonvlechter. In zijn IB-aangifte claimt hij de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling. De inspecteur is echter van mening dat X geen winst geniet, maar ROW, en corrigeert de aangifte.

Rechtbank Den Haag oordeelt dat X niet aannemelijk maakt dat hij IB-ondernemer is. De rechtbank overweegt daarbij dat X slechts één opdrachtgever heeft. Verder stelt de rechtbank vast dat de opdrachtgever zelf contracten afsluit met de bouwplaatsen, X op de bouwplaats wordt geïnstrueerd en er toezicht wordt gehouden op de wijze waarop hij zijn werkzaamheden uitvoert. Ook acht de rechtbank van belang dat X niet investeert, vrijwel geen risico loopt en ook geen noemenswaardige reclame maakt. Het gelijk is aan de inspecteur.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 3.8

Wet inkomstenbelasting 2001 3.5

Instantie: Rechtbank Den Haag

Rubriek: Inkomstenbelasting

Editie: 20 augustus

Informatiesoort: VN Vandaag

  562
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen