Rechtbank Den Haag oordeelt dat een enkele verwijzing naar een strafrechtelijk onderzoek onvoldoende is om de aangifte van X met € 30.000 te corrigeren. De verklaringen van X zijn niet allemaal onaannemelijk.

De inspecteur corrigeert de IB-aangifte van X met € 30.000. Hij baseert zich daarbij op verklaringen uit een dossier van een strafrechtelijk onderzoek waar X bij betrokken is. Omdat X niet de vereiste aangifte heeft gedaan, moet de bewijslast volgens de inspecteur worden omgekeerd.

Rechtbank Den Haag oordeelt dat de inspecteur niet aannemelijk maakt dat X aanzienlijke bedragen aan inkomsten niet in zijn aangifte heeft verwerkt. Voor omkering van de bewijslast is dan ook geen plaats. De rechtbank overweegt daarbij dat een enkele verwijzing naar het strafrechtelijk onderzoek onvoldoende is. Ook acht de rechtbank aannemelijk dat X bepaalde verklaringen onder druk heeft gedaan en dat zijn rol bij het omvangrijke strafrechtelijk onderzoek betrekkelijk marginaal was. Verder zijn zijn verklaringen over de bijdragen van familieleden en de inkomsten van zijn vrouw als thuiskapster ook niet onjuist. De verklaring van X dat hij gokt en daarmee inkomsten genereert, kan de inspecteur ook niet afdoen met de blote stelling dat het van algemene bekendheid is dat gokken alleen maar geld kost. Uit de omvangrijke jurisprudentie over de kansspelbelasting blijkt volgens de rechtbank namelijk dat er met gokken wel geld valt te verdienen. Het gelijk is aan X.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 3.90

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting

Instantie: Rechtbank Den Haag

Editie: 23 oktober

9

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen