Als in de lichte toets geen aanwijzingen zijn gevonden op basis waarvan een ouder in aanmerking komt voor de Catshuisregeling van € 30.000 vervalt het moratorium per 1 mei 2021. Dit beteknt dat schulden vanaf die datum weer kunnen worden geïnd.

Dat antwoordt staatssecretaris van Huffelen van Financiën op Kamervragen van het lid Leijten (SP) bij de toezending van de zesde voortgangsrapportage kinderopvangtoeslag aan de Tweede Kamer.

Het moratorium loopt dan af om te voorkomen dat de private schulden van deze ouders oplopen. Als het moratorium wel door zou lopen en daarna in de integrale beoordeling blijkt dat een ouder geen recht heeft op compensatie, zouden de schulden van deze ouder in de tussentijd groter zijn geworden. Dit komt omdat het moratorium het uitwinnen van beslag voorkomt, maar niet kan voorkomen dat schulden (bv. een niet betaalde verzekering) ondertussen oplopen.

Als bij de integrale beoordeling blijkt dat een ouder wel in aanmerking komt voor compensatie gaat het moratorium weer in voor de looptijd van één jaar. Deze ouders komen dan ook in aanmerking voor de schuldenaanpak. De invordering van publieke schulden blijft wel gepauzeerd totdat definitief duidelijk is of mensen wel of geen recht hebben op compensatie.

Voor alle ouders die € 30.000 ontvangen blijft het moratorium gelden na 1 mei 2021, tot een jaar na de ontvangst van de € 30.000.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 12 april

10

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen