De versoepeling van het urencriterium voor de ondernemersfaciliteiten, die geldt van 1 maart 2020 tot 1 oktober 2020 en van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021, is niet van toepassing in het laatste kwartaal van 2020. Dat antwoordt staatssecretaris Vijlbrief van Financiën op Kamervragen van het lid Van Weyenberg (D66).

Door de versoepeling tevens van toepassing te laten zijn op het laatste kwartaal van 2020, zou dit tot gevolg hebben dat ook ondernemers aan het urencriterium gaan voldoen, die daar in andere jaren niet aan hebben voldaan. Vijlbrief acht dit niet gewenst.

Vijlbrief vindt het onredelijk dat ondernemers als gevolg van de coronacrisis bepaalde ondernemersfaciliteiten verliezen. Daarom is goedgekeurd dat in 2020 voor de periode van 1 maart tot 1 oktober de ondernemer geacht wordt ten minste 24 uur per week (en voor de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid 16 uur) aan de onderneming(en) te hebben besteed. Voor ondernemers die seizoengebonden werkzaamheden verrichten en die normaliter in deze periode een piek hebben in het aantal uren dat ze besteden aan de onderneming(en), wordt geacht een gelijk aantal uren te zijn besteed in dezelfde periode in 2020 als het aantal uren dat is besteed in de periode van 1 maart 2019 tot en met 30 september 2019.

Lees over alle fiscale steunmaatregelen het Dossier Coronavirus, uitgesplitst in formeel belastingrecht en materieel belastingrecht.

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 3.6

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Corona

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 12 april

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

8

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen