Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Van Huffelen van Financiën hebben besloten om in afwachting van het wetsvoorstel ten behoeve van de verplichte maandelijkse gegevenslevering door kinderopvangorganisaties de ingroeiperiode te verlengen. Dat schrijft minister Koolmees aan de Tweede Kamer.

Naar aanleiding van het verzoek van de Tweede Kamer om de verplichting van de maandelijkse gegevenslevering uit eigener beweging voor alle kinderopvangorganisaties per wet te regelen, kan deze verplichting in 2021 niet meer in werking treden.

Tot de wetswijziging en het moment van inwerkingtreding van de verplichting vraagt de Belastingdienst/Toeslagen kinderopvangorganisaties om maandelijks gegevens te blijven verstrekken. Deze gegevens worden gebruikt voor het proces van eerder signaleren richting ouders en niet voor het eigenstandig aanpassen van de gegevens van ouders of het voorschot. Ook gaat  Belastingdienst/Toeslagen in de ingroeiperiode niet over tot handhaven bij kinderopvangorganisaties die niet aansluiten op maandelijkse gegevenslevering.

Met maandelijkse gegevenslevering door kinderopvangorganisaties komt er meer grip op het actueel houden van de gegevens van de afgenomen kinderopvang. Ouders worden door vroegsignalering beter ondersteund bij het doorgeven van wijzigingen in hun toeslaggegevens. Hierdoor wordt het aantal (hoge) terugvorderingen teruggedrongen.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

Regelgevende instantie: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Editie: 12 april

3

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen