Bij het opleggen van naheffingsaanslagen voor de loonheffingen legt de Belastingdienst geen betalingsverzuimboetes op. Dat betekent dat ook ondernemers die geen uitstel van betaling aanvragen, geen boete krijgen. Dat antwoordt staatssecretaris Vijlbrief van Financiën op vragen van Kamerlid Leijten (SP).

Bij het opleggen van naheffingsaanslagen voor de BTW wordt wel automatisch een betalingsverzuimboete opgelegd. Voor de BTW bleek het systeemtechnisch niet mogelijk het opleggen van betalingsverzuimboetes te voorkomen. Nadat een ondernemer uitstel van betaling heeft gevraagd, zorgt de Belastingdienst ervoor dat deze boete wordt vernietigd. De ondernemer ontvangt bericht dat de boete is vernietigd en hoeft zelf niets te doen. Dit is ook veelvuldig via de Belastingdienstwebsite en diverse mediakanalen gecommuniceerd.

In de periode nadat uitstel van betaling is aangevraagd, ontvangt de ondernemer periodiek steeds nieuwe naheffingsaanslagen, waarbij alleen voor de BTW ook betalingsverzuimboetes worden opgelegd. Ook deze boetes worden ambtshalve vernietigd en de ondernemer hoeft deze dan ook niet te betalen.

Overigens meldt de staatssecretaris nog dat in alle gevallen waarin is verzocht om versoepeld uitstel van betaling het uitstel is verleend.

[Nieuwsbron]

Rubriek: Invordering, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 3 juli

Informatiesoort: VN Vandaag

  244
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen