Rechtbank Den Haag oordeelt dat terecht motorrijtuigenbelasting is nageheven, aangezien de vrijstelling tijdens een schorsing uitsluitend geldt op de dag van de APK. De 100% boete is echter disproportioneel en wordt gematigd tot nihil.

De heer X is houder van een auto, waarvan het kenteken vanaf 21 april 2015 is geschorst. Op 20 juni 2015 wordt geconstateerd dat met de auto toch gebruik is gemaakt van de weg. In geschil is de naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting van € 633, alsmede de 100% verzuimboete. De auto is op 19 juni 2015 gekeurd voor de Algemene periodieke keuring (APK). X stelt dat de auto zich op 20 juni 2015 uitsluitend op de openbare weg bevond in verband met de APK en dat daarom vrijstelling zou moeten worden verleend. Op de dag van de APK kreeg X zo laat bericht van de garage, dat het niet mogelijk was om de auto nog voor sluitingstijd op te halen.

Rechtbank Den Haag oordeelt dat terecht motorrijtuigenbelasting is nageheven, aangezien de vrijstelling tijdens een schorsing uitsluitend geldt op de dag van de APK. Gelet op de geloofwaardige verklaring van X is de terugreis op 20 juni 2015 zo zeer verweven met de vrijgestelde APK-dag dat die situatie in dit geval moet worden beschouwd als een en dezelfde dag. De 100% boete is daarom disproportioneel en wordt gematigd tot nihil. Het beroep van X is deels gegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 72

Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 35

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen

Instantie: Rechtbank Den Haag

Editie: 6 februari

2

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen