Massale gegevensuitwisseling met andere EU-lidstaten vindt plaats via een speciaal voor gegevensuitwisselingen tussen douane- en belastingautoriteiten aangelegd netwerk. Dat schrijft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienstaan de Tweede Kamer.

Het netwerk Common Communication Network/ Common System Interface (CCN/CSI) voorziet in een afgesloten veilige verbinding voor de gegevensuitwisseling tussen nationale overheidsorganen in de Europese Unie (EU). Ook voor uitwisselingen met nationale overheden van buiten de EU wordt dit netwerk gebruikt als centraal distributiepunt.

Toezicht op het bepalen met welke landen veilig gegevens kunnen worden uitgewisseld, wordt gedaan door de EU en de OESO/ Global Forum on Transparency and Exchange of Information for Tax Purposes (Global Forum). Voordat een land mag deelnemen aan wederkerige automatische gegevensuitwisseling moet het eerst het Verdrag inzake wederzijdse administratieve bijstand in belastingzaken (WABB-verdrag) hiertoe hebben ondertekend, de juiste wetgeving hebben geïmplementeerd en voldoen aan de OESO richtlijnen. Daarnaast doet een ingesteld expertteam onderzoek naar de status van beveiliging. Het expertteam bestaat uit leden van diverse landen, waaronder Nederland, die zijn aangesloten bij Global Forum. In 2015 en 2016 zijn ruim 100 landen onderzocht voordat zij mochten deelnemen aan de automatische gegevensuitwisseling van bankrekeninggegevens.

Eind 2019 is door het Global Forum besloten om in de komende 3 tot 5 jaar alle deelnemende landen wederom te laten onderzoeken door een expertteam.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 21 februari

3

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen