Hof Amsterdam oordeelt dat sprake is van een ongerechtvaardigde inbreuk op het gelijkheidsbeginsel aangezien de door de staatssecretaris ingevoerde oplossing in dit geval niet van toepassing is.
Belanghebbende, X, is slachtoffer van de vervolging van Joden en heeft van de Duitse staat in 2015 nabetalingen ontvangen voor compensatie van gemist pensioen in verband met tijdens de Tweede Wereldoorlog verrichte arbeid in het Amsterdamse getto.
In geschil is of de nabetaling van uitkeringen in 2015 ten onrechte tot het inkomen uit werk en woning van X is gerekend.
Hof Amsterdam oordeelt dat sprake is van een ongerechtvaardigde inbreuk op het gelijkheidsbeginsel aangezien de door de staatssecretaris ingevoerde oplossing met terugwerkende kracht met ingang van 1 januari 2016 van toepassing is. Deze ziet niet op nabetaalde uitkeringen ontvangen in 2015. Daarvoor biedt het hof X rechtsherstel. De nabetaling van uitkeringen zijn door de inspecteur ten onrechte tot het inkomen uit werk en woning van X gerekend. Het beroep van X is gegrond.
Lees ook het thema De werkkostenregeling: gerichte vrijstellingen en eindheffingen
Wetsartikelen:
Uitvoeringsregeling loonbelasting 2011 8.1
Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965 31
Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965 11
Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden 14
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Bronbelasting, Inkomstenbelasting, Internationaal belastingrecht
Instantie: Hof Amsterdam
Editie: 20 mei