Hof Den Haag oordeelt dat de naheffingsaanslagen LB in verband met privégebruik auto door de dga gegrond zijn. Een boete van 25% is passend en geboden en een matiging van 5% wegens overschrijding van de redelijke termijn is op zijn plaats. 

Belanghebbende, X bv, stelt aan haar directeur-grootaandeelhouder (dga) een Alfa Romeo met een cataloguswaarde van ruim € 52.000 ter beschikking. Bij een boekenonderzoek in 2010 naar de verantwoording van het privégebruik auto wordt door X bv ingebracht dat in 2009 de smartphone van de dga, waarin de rittenadministraties zijn opgenomen, defect is geraakt en dat bij de reparatie van de smartphone het geheugen, waaronder de gegevens over de ritten is gewist. De daarna gereconstrueerde km-administraties zijn volgens de inspecteur ondeugdelijk en hij legt X bv naheffingsaanslagen LB op voor 2008, 2009 en 2010 met boeten.

Hof Den Haag oordeelt net zoals de rechtbank dat de naheffingsaanslagen gegrond zijn. De km-administratie is niet deugdelijk. X bv heeft voor geen van de drie jaren doen blijken dat de auto op jaarbasis voor niet meer dan 500 km voor privédoeleinden is gebruikt. Het is overigens aannemelijk dat de gegevens op de smartphone evenmin toereikend zouden zijn geweest voor het van X bv te verlangen bewijs, aldus het hof. Het geheel van voorhanden zijnde gegevens wekt de indruk dat de auto in elk van de jaren aanzienlijk meer dan 500 km voor privé is gebruikt en dat X bv tegen beter weten in anders probeert aan te tonen. Het hof oordeelt anders dan de rechtbank dat voor elk van de jaren een boete van 25% passend en geboden is en matigt deze alleen met 5% wegens overschrijding van de redelijke termijn.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de loonbelasting 1964 13bis

Algemene wet inzake rijksbelastingen 67f

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Loonbelasting

Instantie: Hof Den Haag

Editie: 17 juli

2

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen