De Staatssecretaris van Financiën heeft de nota naar aanleiding van het nader verslag betreffende het wetsvoorstel Wet aanpassing fiscale eenheid naar de Tweede Kamer verstuurd.
De aanleiding voor het onderhavige wetsvoorstel zijn de uitspraken van het Hof van Justitie van de Europese Unie en van Hof Amsterdam in een drietal zaken waarbij is geoordeeld dat het regime van de fiscale eenheid in de vennootschapsbelasting op onderdelen in strijd is met het Europese recht. Nederland is verplicht om zijn wetgeving in overeenstemming te brengen met het EU-recht. Dit kan niet worden uitgesteld.
Het invlechten van de nieuwe gevallen in de huidige fiscale-eenheidsregeling is wetgeving- en uitvoeringstechnisch complex. Omdat nu niet precies is te overzien welke ongewenste situaties zich nog zouden kunnen voordoen, zal de praktijk op dit punt nauwlettend gevolgd gaan worden, zodat snel op eventuele nieuwe, op taxplanning gerichte, structuren kan worden gereageerd, indien die zich zouden voordoen.
Naar aanleiding van een vraag over de gevolgen van de aanpassing van het bezitsvereiste voor beschermingsconstructie van al dan niet beursgenoteerde bedrijven, antwoordt hij als volgt: Indien bij al dan niet beursgenoteerde bedrijven de aandelen als beschermingsconstructie worden gecertificeerd via een stichting administratiekantoor, gaat het in de regel om certificering van de aandelen van de moedermaatschappij van de fiscale eenheid, de top van de structuur. Voor die bestaande beschermingsconstructies heeft de aanpassing van het bezitsvereiste geen gevolgen. Door de voorgestelde aanpassing van het bezitsvereiste is het alleen niet meer mogelijk dat binnen de concernstructuur de aandelen van een dochtermaatschappij via een stichting zijn gecertificeerd. Het vereiste van het bezit van de gehele juridische en economische eigendom van de aandelen voor de desbetreffende fiscale eenheden vindt voor het eerst toepassing met ingang van het boekjaar dat aanvangt nadat 24 maanden zijn verstreken na indiening va het wetsvoorstel op 15 oktober 2015. Dat is in een overgangsmaatregel opgenomen.
Lees ook het thema Fiscale Eenheid: een dynamisch regime binnen de Vpb.
--------------------------------------
Advertorial