Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat het bezwaar wegens termijnoverschrijding terecht niet-ontvankelijk is verklaard. De informatiebeschikking is verzonden naar het adres waar de heer X officieel stond ingeschreven.
De heer X exploiteert sinds 2008 een webwinkel in mobiele telefoons en aanverwante artikelen. In 2014 brengt de inspecteur een bedrijfsbezoek en in 2015 wordt een boekenonderzoek aangekondigd. Het boekenonderzoek kan volgens X door familie-omstandigheden niet plaatsvinden en hij weigert vervolgens ook om zijn administratie af te geven. Op de informatiebeschikking die daarom wordt genomen, reageert X aanvankelijk niet. Bij een FIOD-verhoor beroept X zich op zijn zwijgrecht. Uiteindelijk gaat X toch in bezwaar en stelt de beschikking destijds niet te hebben ontvangen.
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat het bezwaar wegens termijnoverschrijding terecht niet-ontvankelijk is verklaard. De beschikking is verzonden naar het adres waar X officieel stond ingeschreven. X ontzenuwt het vermoeden van ontvangst niet. Het bezwaar is ruim na afloop van de bezwaartermijn door de inspecteur ontvangen. Er zijn geen omstandigheden aangevoerd die tot de conclusie nopen dat X redelijkerwijs niet in verzuim is geweest. Het beroep van X is ongegrond. Vanwege het overschrijden van de redelijke termijn krijgt X wel een immateriële schadevergoeding van € 500.
Lees ook de thema's Informatieverplichting en Informatiebeschikking: stand van zaken
Wetsartikelen:
Algemene wet bestuursrecht 6:11
Algemene wet bestuursrecht 6:9
Algemene wet bestuursrecht 6:7
Algemene wet inzake rijksbelastingen 52a
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Bronbelasting
Instantie: Rechtbank Noord-Holland
Editie: 21 februari