Het wordt eenvoudiger voor investeerders in andere EU-landen om dubbel betaalde belasting terug te krijgen. De "heel belangrijke" nieuwe regels helpen niet alleen beleggers, maar ook de Europese economie, denkt demissionair staatssecretaris Marnix van Rij.

Een Nederlander die nu bijvoorbeeld dividend krijgt over Italiaanse aandelen of rente op Duitse obligaties kan dubbel worden aangeslagen. De dubbele heffing kan worden teruggevraagd, maar dat is vaak tijdrovend en ingewikkeld. De ministers van Financiën van de EU-lidstaten zijn nu overeengekomen dat ze het meteen bij de juiste belastingaanslag laten of het te veel betaalde binnen een bepaalde tijd terugstorten.

Investeerders worden nu nog ontmoedigd om geld te steken in andere EU-lidstaten, zegt Van Rij na overleg met zijn EU-collega's in Brussel. Terwijl de Europese economie de concurrentie met de Verenigde Staten en China alleen aankan als Europese ondernemers geldschieters kunnen vinden om een bedrijf te starten of te laten groeien. Met de nieuwe regels wordt deze belemmering "voltooid verleden tijd", constateert Van Rij tevreden. Al "duurt het nog wel een paar jaar" voor ze ingaan.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Dividendbelasting, Bronbelasting

289

Gerelateerde artikelen