De Hoge Raad volgt niet de suggestie van A-G Niessen om de vergrijpboete op een ambtshalve bijgebrachte grond te vernietigen. De Hoge Raad is namelijk van oordeel dat Hof Amsterdam wel degelijk rekening heeft gehouden met de nieuwe, strengere maatstaf voor bewijs van opzet of grove schuld bij vergrijpboeten.

Aan X is een navorderingsaanslag IB/PVV 2009 met vergrijpboete opgelegd. Hof Amsterdam oordeelt dat de inspecteur de navorderingsaanslag mocht opleggen, omdat X te kwader trouw is. Ook de vergrijpboete laat het hof in stand.

De Hoge Raad volgt niet de suggestie van A-G Niessen om de vergrijpboete op een ambtshalve bijgebrachte grond te vernietigen. De Hoge Raad is namelijk van oordeel dat Hof Amsterdam wel degelijk rekening heeft gehouden met de nieuwe, strengere maatstaf voor bewijs van opzet of grove schuld bij vergrijpboeten (HR 8 april 2022, BNB 2022/68). Het hof heeft opzet aangenomen, omdat het ongeloofwaardig is dat X niet heeft geweten dat de inkomsten van zijn Luxemburgse bankrekening belast zijn en dat hij, door ze niet aan te geven, heeft geweten dat te weinig belasting zou worden geheven. Daarmee heeft het hof kennelijk als zijn oordeel tot uitdrukking willen brengen dat buiten redelijke twijfel is dat het aan het (voorwaardelijk) opzet van X is te wijten dat te weinig belasting is geheven. Dat oordeel geeft niet blijk van een onjuiste rechtsopvatting en kan, ook verder in cassatie niet op juistheid worden onderzocht. De overweging van het hof dat aannemelijk is geworden dat X aanzienlijke bedragen aan inkomsten heeft genoten, dwingt niet tot een ander oordeel. Die overweging ziet op de vraag of X inkomsten heeft genoten die niet in de aangifte zijn vermeld met als gevolg dat de aanslag tot een te laag bedrag is vastgesteld. Hoewel bij de verzwaarde bewijslast die ook geldt voor beantwoording van deze vraag niet het gebruik past van het woord ‘aannemelijk’, moet het ervoor worden gehouden dat het hof heeft bedoeld dat buiten redelijke twijfel vaststaat dat de aanslag op een te laag bedrag is vastgesteld.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 67e

Algemene wet inzake rijksbelastingen 16

Algemene wet inzake rijksbelastingen 27e

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

Instantie: Hoge Raad

Editie: 6 februari

50

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen