Op 5 oktober 2015 is het definitieve actierapport van het BEPS-project, dat de OESO op verzoek van de G20 heeft opgesteld, openbaar gemaakt. In het rapport staan vijftien actiepunten vermeld. Het BEPS-actieplan heeft tot doel het tegengaan van belastingontwijking door grondslaguitholling en winstverschuiving. De Staatssecretaris van Financiën geeft nu een terugblik op het proces, de kabinetsappreciatie van de voorstellen en een vooruitblik op de vervolgstappen.
Eén actiepunt betreft specifiek de digitale economie, één betreft kwantitatieve gegevens en één betreft implementatie via een multilateraal instrument. De overige twaalf actiepunten kunnen worden ingedeeld onder drie overkoepelende beginselen, nl. coherentie, substance en transparantie.
De conclusies bij de vijftien actiepunten zijn in verschillende vormen neergelegd, die ieder een eigen mate van consensus kennen en die de betrokken landen niet allemaal in dezelfde mate binden. Het minst vergaand zijn de conclusies in de vorm van een zogenaamde guidance based on best practices die er op termijn toe moeten leiden dat als landen maatregelen invoeren, deze op dezelfde leest zijn geschoeid. Dergelijke schetsen zijn gemaakt voor de belasting van controlled foreign companies (CFC) en voor verplichtingen aan belastingplichtigen om (agressieve) belastingstructuren op voorhand te melden. Iets verder gaan afspraken over een gemeenschappelijke aanpak van structuren. Betrokken landen zijn het erover eens dat er iets moet gebeuren en deze gemeenschappelijke aanpak moet garanderen dat de nationale regels dan op elkaar zijn afgestemd. Hieronder vallen afspraken over de bestrijding van hybride mismatches en over de beperking van excessieve renteaftrek. Het meest vergaand zijn de conclusies die zijn vastgelegd in een minimum standaard. Minimumstandaarden zijn opgesteld voor bijvoorbeeld het tegengaan van schadelijke belastingpraktijken door aanpassing van patentboxen of uitwisseling van informatie over rulings of voor het tegengaan van verdragsmisbruik.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Internationaal belastingrecht
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 7 oktober