Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de beantwoording van Kamervragen over informatieverstrekking aan TAXE.  

Brief Staatssecretaris van Financiën van 3 september 2015, nr. AFP/2015/681

De Nederlandse belastingrulings worden alleen verstuurd naar belastingdiensten van andere EU-landen die deze informatie gebruiken om belastingheffing vast te stellen. Of nationale parlementen inzage kunnen krijgen in rulinggegevens, hangt af van het antwoord op de vraag of de nationale wetgeving van die landen toestaat dat hun parlementen inzage krijgen in de fiscale gegevens van individuele belastingplichtigen. Dit heeft de Staatssecretaris van Financiën geantwoord op Kamervragen. Net als in Nederland plegen landen de toegang tot deze gegevens slechts te verlenen aan een beperkte kring van personen en autoriteiten die belast zijn met de toepassing en handhaving van de belastingwetgeving. Mocht het zo zijn dat het Luxemburgse parlement toegang zou hebben tot de Luxemburgse belastingrulings, dan moet Luxemburg eerst akkoord verkrijgen van de Nederlandse overheid om de informatie over de Nederlandse rulings aan het Luxemburgse parlement te kunnen verstrekken. De automatische uitwisseling van rulinginformatie is op dit moment onderwerp van gesprek bij de EU en de OESO. Het ziet er naar uit dat vanaf 2016 automatisch informatie over rulings aan het buitenland zal worden verstrekt. Tot nu toe was de uitwisseling van rulings mogelijk op verzoek en spontaan.

Met grenslanden als Duitsland en België worden in het algemeen veel gegevens uitgewisseld. Met beide landen heeft Nederland al een op het belastingverdrag gebaseerde administratieve overeenkomst (MoU) over automatische en geïntensiveerde spontane uitwisseling van bepaalde soorten (bulk)gegevens. Staatssecretaris Wiebes van Financiën streeft er naar om met alle EU-lidstaten dergelijke MoU's over automatische en/of geïntensiveerde spontane gegevensuitwisseling af te sluiten. Met 13 EU-lidstaten is dit al gelukt. Dat is nog niet het geval met bijvoorbeeld Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Europees belastingrecht, Belastingrecht algemeen, Internationaal belastingrecht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 7 september

3

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen