Staatssecretaris Vijlbrief is voornemens om per 1 januari 2021 een renseigneringsverplichting in te voeren die het proces van het formulier IB-47 deels zal vervangen. Vijlbrief laat de Tweede Kamer weten dat de regeling de komende tijd wordt uitgewerkt en in het najaar 2020 ter voorhang naar de Kamers wordt gestuurd.

Met de renseigneringsverplichting vraagt de Belastingdienst gegevens op bij bepaalde administratieplichtigen over uitbetalingen die doorgaans zullen behoren tot het belastbare resultaat uit overige werkzaamheden zoals inkomsten van freelancers, auteurs of sprekers. Werkzaamheden en diensten die worden verricht als werknemer, artiest, beroepssporter, lid van een buitenlands gezelschap of vrijwilliger vallen niet onder de nieuwe verplichting. Ook werkzaamheden en diensten waarvoor een factuur met omzetbelasting is uitgereikt vallen niet onder de nieuwe verplichting. Deze belastingplichtigen zijn al bekend bij de Belastingdienst en gegevensverstrekking via de nieuwe regeling is daarom niet nodig.

Begin 2018 is de Belastingdienst gestopt met de uitvraag van het burgerservicenummer (bsn) in het formulier IB-47. Hiervoor bleek geen solide wettelijke basis. Met de regeling die de komende tijd wordt uitgewerkt, ontstaat een toereikende wettelijke basis voor het aanleveren van het bsn, de naam, het adres en de geboortedatum van degene die de betaling ontvangt.

[Nieuwsbron]

Rubriek: Inkomstenbelasting, Fiscaal bestuurs(proces)recht, Belastingrecht algemeen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 1 juli

Informatiesoort: VN Vandaag

  694
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen