De Staatssecretaris van Financiën heeft gereageerd op de vragen vanuit de Tweede Kamer naar aanleiding van het schriftelijk overleg over de impactanalyse van de Brexit voor de Belastingdienst niet-Douane, het validatierapport van EY en de voorbereidingen van de Belastingdienst.

Ten aanzien van de voortgang van de diverse acties laat de Staatssecretaris onder andere weten dat van de 13.000 aanvragen voor een artikel 23 vergunning voor uitstel van btw afdracht bij invoer er inmiddels 8.000 vergunningen zijn verleend. Op de overige aanvragen zal voor 30 maart 2019 worden gereageerd.

Het kabinet acht de termijn van de overgangsregeling voor de inkomstenbelasting tot eind 2019 bij een no deal scenario passend. Het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt na de Brexit een derde land. Ten opzichte van inwoners van andere derde landen, die geen recht hebben op de desbetreffende aftrekposten en heffingskortingen, is een termijn tot eind 2019 redelijk.

Voor de toeslaggerechtigden in het VK geldt dat de Belastingdienst voornemens is om de toeslagen stop te zetten, indien van toepassing, als deze nog niet door de burger zelf zijn stopgezet. Voor toeslagontvangers in Nederland met de Britse nationaliteit geldt een overgangsregeling van vijftien maanden. In die vijftien maanden hebben zij een tijdelijke verblijfsvergunning en krijgen ze de tijd om deze om te zetten in een definitieve verblijfsvergunning. Bij een definitieve verblijfsvergunning houden ze recht op toeslag.

De voorbereidingen binnen de Belastingdienst zelf hebben een minder grote impact. De Belastingdienst is in de huidige processen immers al bekend met derde landen.

Voor informatie over de Brexit is naast de websites brexitloket.nl en rijksoverheid.nl/brexit een landingspagina ingericht op www.belastingdienst.nl/brexit.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Europees belastingrecht, Belastingrecht algemeen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 25 maart

2

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen