Staatssecretaris Van Rij van Financiën beantwoordt Kamervragen van het lid Omtzigt en het lid Van Haga over de grenseffecten van de stijging van de accijnzen op brandstof. De verwachting is dat in totaal tussen de 1% tot 4% van de brandstofverkopen op jaarbasis weer verschuiven naar het buitenland door verhoging van de accijnzen per 1 juli 2023 en per 1 januari 2024.
Uit de vervolgstudie naar de grenseffecten van de verlaging van brandstofaccijns blijkt dat de gelijke brandstofprijzen in Nederland en buurlanden in 2022 hebben geleid tot tussen de 1% en 4% stijging van de brandstofverkoop op jaarbasis. Deze extra verkopen zullen door de accijnsverhogingen weer vervallen. Het rapport van de vervolgstudie is op Prinsjesdag 2023 gedeeld met de Tweede Kamer.
De staatssecretaris geeft aan dat de grenseffecten binnen het gedragseffect blijven waarmee de budgettaire opbrengst voor de brandstofaccijns wordt geraamd. Volgens Van Rij is het niet mogelijk om een redelijk maximaal accijnsverschil met buurlanden te geven. Lidstaten zijn vrij om hogere accijns te heffen dan het EU-minimumbelastingniveau.
Rubriek: Milieuheffingen, Accijns en verbruiksbelastingen
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 22 september
Informatiesoort: VN Vandaag