De werkwijze van de Belastingdienst/Toeslagen verhoudt zich niet met het doel en de strekking van de op 1 januari 2021 in werking getreden Wet vereenvoudiging beslagvrije voet. Dat antwoordt staatssecretaris Van Huffelen van Financiën op Kamervragen over de beslagvrije voet bij de verrekening van toeslagen.

Als toeslaggerechtigden een toeslag moeten terugbetalen, is de gebruikelijke optie een standaard betalingsregeling waarmee over maximaal 24 maanden de openstaande schuld wordt afgelost. Als niet wordt gereageerd op de brief wordt deze betalingsregeling automatisch gestart en wordt het bedrag dat minimaal per maand moet worden betaald automatisch verrekend met het maandelijkse voorschot van dezelfde toeslagsoort waar op dat moment recht op bestaat. Het verrekenen van de schulden op deze wijze kan problemen opleveren voor mensen die door de verrekening onder de beslagvrije voet komen. Hierdoor is het bestaansminimum niet verzekerd. Volgens de staatssecretaris is dit onacceptabel.

Mensen die hierdoor in 2021 onder het bestaansminimum hebben moeten leven, worden nu tegemoet gekomen door de verrekeningen actief terug te draaien en de vanaf januari 2021 te veel ingehouden bedragen alsnog uit te betalen. Zij worden hier telefonisch over geïnformeerd. Ook kunnen mensen op eigen initiatief contact opnemen met de Belastingtelefoon. Daarnaast moet de huidige werkwijze zo snel mogelijk worden aangepast.

Een structurele oplossing stuit op knelpunten in de uitvoering. Met de huidige ICT is het niet mogelijk om de berekening van de beslagvrije voet voorafgaand aan alle verrekeningen te implementeren in de massale ICT-processen. Om zoveel mogelijk te voorkomen dat mensen als gevolg van de huidige werkwijze onder de beslagvrije voet komen, gaan Toeslagen en de Belastingdienst de mensen op wie dit mogelijk betrekking heeft bij voortduring in kaart brengen. Als wordt vastgesteld dat de beslagvrije voet niet in acht wordt genomen, wordt de verrekening per direct gestopt en het teveel verrekende bedrag terugbetaald.

Om structureel tot een oplossing te komen wordt in de zomer van 2021 met verschillende beleidsdepartementen gewerkt aan een oplossing om de invorderingsactiviteiten stap voor stap, passend bij de verschillende doelgroepen en hun doenvermogen, op te starten.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Invordering, Toeslagen en zorgverzekeringswet, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 13 juli

3

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen