De Tweede Kamer heeft op 7 juni 2016 het wetsvoorstel aangenomen tot wijziging van de Wet openbaarheid van bestuur in verband met aanvullingen ter voorkoming van misbruik. Het gaat om situaties waarin Wob-verzoeken niet zijn gericht op het verkrijgen van informatie, maar op het innen van dwangsommen bij niet tijdig beslissen. De Tweede Kamer nam een amendement en een motie aan.

In het wetsvoorstel wordt voorgesteld dat de Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen niet langer van toepassing is op de Wob. Verder worden enkele aanvullende maatregelen getroffen die moeten voorkomen dat verzoeken worden ingediend die enkel gericht zijn op het innen van dwangsommen, vastgesteld door de rechter in het kader van de regeling van het rechtstreeks beroep bij niet tijdig beslissen, of op een door de rechter uit te spreken proceskostenveroordeling. In dat kader maakt het wetsvoorstel ook mogelijk dat de verzoeker niet in aanmerking komt voor vergoeding van het griffierecht.

Met het amendement wordt de bezwaarprocedure tegen het niet tijdig nemen van een Wob-besluit, zoals die bestond voor de inwerkingtreding van de Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen, weer ingevoerd voor besluiten op grond van de Wob.

In de motie wordt de regering verzocht een actieplan op te stellen om de informatiehuishouding van overheden op orde te brengen.

[Nieuwsbron][Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

1

Gerelateerde artikelen