De Staat kan naar het zich laat aanzien 900 miljoen euro in de schatkist stoppen. Dik 12.000 mensen biechtten hun verzwegen vermogen onlangs op bij de fiscus. Ze maakten gebruik van een speciale regeling, de inkeerregeling, waardoor ze geen boete kregen voor het zwartsparen. Die ging in op 2 september.
Melden kon tot 1 juli. Op de laatste dag namen nog 1200 mensen het zekere voor het onzekere. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën is tevreden: ,,Dit is een mooi resultaat dankzij de inspanningen van de Belastingdienst."
 
Volgens het ministerie valt op te maken dat de gemiddelde zwartspaarder een half miljoen verborgen hield. Deze oppotters betalen daar alsnog 75.000 euro per persoon belasting over. De 12000 mensen die sinds 2 september met hun spaarpot voor de dag kwamen, hadden daar samen 6 miljard euro inzitten, goed voor de belastingopbrengst van zo'n 900 miljoen euro. De exacte opbrengst is in de loop van volgend jaar bekend.
 
De meeste bekeerlingen zijn 50plus en wilden volgens het departement ,,af van de steen in hun maag''. Ook het feit dat andere landen (zoals Luxemburg en Zwitserland) hun bankgeheim opheffen of overgaan tot automatische gegevensuitwisseling, werkte goed mee.
 
Met ingang van 1 juli 2014 bedraagt de boete 30 procent van de ontdoken belasting. Vanaf 1 juli 2015 wordt deze boete verhoogd naar 60 procent. En dat is allemaal als je het vrijwillig aanmeldt. Doe je dat niet en loop je tegen de lamp, dan kan het wel 300 procent worden.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

0

Gerelateerde artikelen