Sinds 18 mei jl. kunnen Nederlandse webshopondernemers niet-EU-ondernemers, die klant zijn bij hen, aanmelden in het EU-btw-éénloketsysteem van de Nederlandse Belastingdienst voor de Unieregeling en de niet-Unieregeling.

De Nederlandse webshopondernemer moet een niet-EU-ondernemer eerst registreren als belastingplichtige. Na registratie ontvangt zijn klant een inlognaam en wachtwoord. Daarmee kan de Nederlandse webshopondernemer namens hem toegang krijgen tot de digitale omgeving en hem aanmelden als deelnemer voor het éénloketsysteem voor niet-EU-ondernemers.

Voor registratie gebruikt de Nederlandse webshopeigenaar het formulier Registration form Foreign companies. Is zijn klant niet-EU-ondernemer en al geregistreerd als belastingplichtige, dan kan hij hem aanmelden bij het EU-btw-éénloketsysteem via de website How to declare VAT for e-commerce and services van de Belastingdienst.

Engelstalige helpteksten

Op dit moment zijn de inlogpagina en de pagina van de ondertekening nog in het Nederlands. Vanaf juni is het mogelijk om op de inlogpagina Engelstalige helpteksten te raadplegen. Wel staat op de website een verwijzing naar Engelstalige informatie over het inloggen en een korte uitleg over het ondertekenen.

Tussenpersoon verplicht bij Invoerregeling

Niet-EU-ondernemers die gebruik willen maken van de Invoerregeling, zijn verplicht dit te regelen via een tussenpersoon. Die moet gevestigd zijn in het land waar de niet-EU-ondernemer zich wil aanmelden. De tussenpersoon regelt de aanmelding, periodieke meldingen en betalingen in opdracht van de niet-EU-ondernemer. Noorse ondernemers kunnen zich als enige niet-EU-ondernemersgroep wel rechtstreeks registreren.

Btw-richtlijn

De Unieregeling, de niet-Unieregeling en de Invoerregeling komen voort uit de Btw richtlijn e-commerce die vanaf 1 juli van kracht is binnen de EU. De Belastingdienst heeft Engelstalige voorlichtingsbrochures samengesteld voor klanten buiten de EU:

Meer informatie over de nieuwe btw-regels staat in de volgende berichten:

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

25

Gerelateerde artikelen