De Argentijnse belastingdienst controleert gegevens van Argentijnen die naar het WK in Qatar willen gaan. De fiscus vermoedt dat veel van de entreekaarten en vluchten naar Qatar met zwart geld zijn betaald. Zo werden bij een eerste steekproef al 150 zzp'ers betrapt, die volgens hun belastingaangifte maar 300 euro per maand omzetten, maar toch naar Qatar vliegen.

Dat vertelt correspondent Remi Lehmann in de VPRO-rubriek Bureau Buitenland op NPO Radio 1. Dat de Belastingdienst de jacht heeft geopend op WK-gangers heeft volgens de correspondent alles te maken met de schatkist die leeg is. "Vooral zzp'ers liggen onder het vergrootglas omdat zij vaak zwartwerken. Bovendien wil men ontmoedigen dat nog meer fans naar het WK afreizen."

Omdat Argentinië nog een miljardenschuld moet aflossen bij het IMF heeft de regering liever dat de schaarse dollars in Argentinië blijven, dan naar Qatar gaan. Het land heeft inmiddels te lijden onder een inflatie van naar verwachting 95 procent eind dit jaar.

Ook Argentijnse zwartspaarders die nog niet betrapt zijn, moeten zich volgens Lehmann zorgen maken. "De Belastingdienst zal van alle WK-gangers de gegevens opvragen bij reisbureaus, marechaussee en creditcardmaatschappijen."

Bron: Bureau Buitenland

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

13

Gerelateerde artikelen