Een grote groep ondernemers kan op basis van nieuwe uitspraken van de Hoge Raad mogelijk geld terugvorderen van de Belastingdienst. De hoogste rechter oordeelde vrijdag dat in sommige gevallen jarenlang te veel btw is gerekend voor het privégebruik van auto's van de zaak.
Het gaat om vier proefprocedures (zie Hoge Raad met de zaaknummers 15/02180,15/02212, 15/02240 en 15/02004) in een kwestie waarover meer dan 300.000 ondernemers bezwaar hadden gemaakt. De klagers vonden dat zij te veel btw moesten betalen omdat de fiscus in zijn berekening zou zijn uitgegaan van een aantal veronderstellingen die voor hen helemaal niet klopten. Dit betrof bijvoorbeeld de afschrijving en de verzekering van de bedrijfswagens.
 
De Hoge Raad is in twee van de vier zaken van mening dat de klagers een punt hebben en verwijst die gevallen terug naar het gerechtshof. De Belastingdienst zal aan de hand van deze vier zaken over de andere bezwaarschriften moeten beslissen.
 
Hoeveel geld de klagers kunnen terugkrijgen is nog lastig te zeggen. Volgens advies- en accountantsbureau Flynth, dat bij de proefprocedures betrokken was, zijn er ondernemers die waarschijnlijk recht hebben op zo'n 1000 tot 2000 euro. Dat zou betekenen dat de kwestie de schatkist honderden miljoenen euro's kan gaan kosten.
 
Maar het zal bij een hoop bedrijven ook gaan om hele lage bedragen, erkent Flynth. In veel gevallen is het dus maar de vraag of de betreffende ondernemer de moeite wil nemen om het geld dat te veel is betaald terug te eisen.
 
De Belastingdienst laat weten de conclusies van de Hoge Raad te bestuderen. Daarbij zal ook worden gekeken naar de eventuele gevolgen voor wet- en regelgeving en voor de afhandeling van de massale bezwaarprocedure. Meer wil de fiscus vooralsnog niet over de kwestie kwijt.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

0

Gerelateerde artikelen