Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van 12 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk, voor een ondernemer uit het Noord-Brabantse Veghel die wordt verdacht van belastingfraude tussen 2005 en 2016 via allerlei schimmige constructies in Samoa en Hong Kong en via Zwitserse bankrekeningen. Dankzij de Panama Papers liep hij tegen de lamp. De OM schat dat de Belastingdienst voor tonnen is opgelicht.

Dat meldt het Brabants Dagblad. In 2015 ontdekte de Belastingdienst via het lekken van vertrouwelijke documenten van de Panamese zakelijk dienstverlener Mossack Fonseca dat de ondernemer betrokken was bij TGV Limited, een bedrijfje dat hij samen met zijn vader in 2005 oprichtte op Samoa, en dat niet bekend was bij de fiscus.

De ondernemer maakte destijds ook gebruik van Zwitserse bankrekeningen waar geld van TGV op werd geboekt met als doel om dit te verhullen voor de Belastingdienst. De Belastingdienst ging er vanuit dat hij tussen 2005 en 2016 zeker 535.000 euro in box 1 en 269.000 euro in box 2 had verzwegen. Daarover had hij dus nog een groot percentage belasting over moeten betalen.

Het OM klaagde de verdachte naast het versturen van valse brieven aan voor het opzettelijk opgeven van onjuiste aangiftes inkomstenbelasting in de jaren 2014, 2015, 2016, zo schrijft de krant.

Bron: Brabants Dagblad

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Strafrecht

2

Gerelateerde artikelen