De rechtbank Den Haag heeft 78 beleggingsinstellingen die zich in een kort geding verzetten tegen de betaling van omzetbelasting, niet-ontvankelijk verklaard. Hierdoor blijft een uitspraak achterwege over de vraag of de Belastingdienst terecht de btw-vrijstelling heeft opgezegd over het vermogensbeheer dat deze instellingen inkopen.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Het gaat om zogenoemde CLO's (collateralized loan obligation). Dat zijn beleggingsfondsen die bedrijfsleningen opkopen en herverpakken om nieuwe obligaties uit te geven met de opgekochte leningen als onderpand. De Belastingdienst beëindigt hun btw-vrijstelling per 1 januari aanstaande.

De Belastingdienst meldde eerder dat de zaak veel te complex is en vindt dat de zaak thuishoort bij de fiscale rechter. Advocaat Frank Kroes van Baker McKenzie, het advocatenkantoor dat de beleggingsinstellingen vertegenwoordigt, voelt wel wat voor de zienswijze van de fiscus. "Blijkbaar vindt de rechter de opzegging niet kennelijk ongegrond, want dan kun je met een fiscale zaak bij de civiele rechter terecht. Voor eventuele juridische vervolgstappen moet de motivatie van het vonnis worden afgewacht", zegt Kroes in de krant.

Bron: FD

Rubriek: Omzetbelasting

Informatiesoort: Nieuws

  386
Gerelateerde artikelen