Rijke Belgen – én Nederbelgen – riskeren op te draaien voor het aftoppen van de superinflatie van 8,3 procent, de hoogste sinds 1983, in België. Vijf van de zeven regeringspartijen zijn voorstander van een 'rijkentaks', een heffing van 1 procent op vermogens boven 1 miljoen. Dat meldt het Parool.

De krant heeft een rondje langs de belangrijkste Europese landen gedaan om te zien hoe zij de last van de inflatie anders willen verdelen over de verschillende inkomensgroepen. In België zou de 'rijkentaks' een structurele winst voor de schatkist van om en bij de 3 miljard euro moeten opleveren. Het geld zou worden ingezet voor een belastingvermindering voor de lage en middeninkomens en zou werknemers elke maand ongeveer 100 euro moeten opleveren.

Voor de twee liberale partijen in de federale regering ligt zo’n heffing ideologisch moeilijker. Voorlopig is het probleem geparkeerd bij een groep van experts, die de regering moet adviseren hoe ze zowel de koopkracht van burgers als de concurrentiekracht van bedrijven kan garanderen. Verder is voor Belgische huishoudens het btw-tarief voor energie verlaagd van 21 procent naar 6 procent tot zeker 30 september. De verwachting is dat de btw-verlaging wordt verlengd.

Met 7,4 procent bereikte de inflatie bij onze oosterburen in april de hoogste stand sinds 1981. De Duitse regering verlaagde in maart de accijns op benzine en beloofde gezinnen in de bijstand een eenmalige tegemoetkoming tot 400 euro bruto. Daarnaast broedt Berlijn op belastingvoordelen. Zo wil het fruit, groente en peulvruchten goedkoper maken door de btw te verlagen.

De Amsterdamse krant heeft ook een verslag gemaakt van de inflatiemaatregelen in Spanje, Frankrijk, Italië en Verenigd Koninkrijk.

Bron: Het Parool

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

0

Gerelateerde artikelen