De Belgische fiscus mag volgens de Europese regels het bezit van of de huurinkomsten uit binnen- of buitenlands vastgoed fiscaal niet verschillend belasten. De fiscus heeft na een wetswijziging daarom 170.000 formulieren verzonden naar eigenaren om het zogenoemde kadastraal inkomen van vastgoed in het buitenland te bepalen. Dat meldt De Tijd.

Woningen in België worden belast op basis van het kadastraal inkomen (KI), dat de geschatte huurwaarde geeft. Het KI is geen werkelijk, maar een fictief inkomen. Voor woningen in een ander EU-land neemt de fiscus de reële huurwaarde als maatstaf. Veel eigenaars van buitenlandse verblijven zien dat als een onrechtvaardig verschil, omdat de werkelijke huurwaarde vaak veel hoger ligt dan het KI.

België is meerdere keren door de Europese Commissie op de vingers getikt en drie keer veroordeeld door het Europees Hof van Justitie vanwege deze fiscale discriminatie op de woningmarkt. De Commissie dreigde met een boete van 2 miljoen euro en een dagelijkse dwangsom van 22.000 euro per dag dat België zich niet houdt aan de uitspraken van het Europese Hof.

Bron: Redactie TaxLive/De Tijd

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

7

Gerelateerde artikelen