Een brief van het Amerikaanse ministerie van Financiën biedt toch duidelijkheid aan zogenoemde toeval-Amerikanen. Deze Nederlanders zijn - vaak omdat ze in de Verenigde Staten zijn geboren - onbedoeld Amerikaan, en lopen tegen allerlei problemen aan met hun belastingen en bankrekeningen.
Mensen die door de Verenigde Staten als Amerikaan worden gezien, worden verplicht belasting te betalen, hoewel ze vaak in hun thuisland ook al belasting betalen. Hierover zijn afspraken gemaakt tussen de Verenigde Staten en andere landen, zo ook Nederland. Nederlandse banken moeten volgens die afspraken gegevens van 'Amerikanen' met meer dan 50.000 dollar (momenteel ongeveer 50.000 euro) doorgeven aan de Amerikaanse belastingdienst, via de Nederlandse fiscus.
Daardoor was er de vrees dat banken na 1 september toch rekeningen afsluiten van deze toeval-Amerikanen met hoge tegoeden. Koepelorganisatie Nederlandse Vereniging van Banken heeft aangegeven dat onbedoelde Amerikanen met meer dan 50.000 dollar op hun rekening, een fiscaal identiteitsnummer (TIN) of Certificate of Loss of Nationality (CLN) moeten kunnen aantonen, óf moeten kunnen bewijzen dat ze deze momenteel aanvragen.
Grote banken hadden een toezegging gedaan om tot 1 september geen rekeningen af te sluiten. Intussen sprak Nederland met de Verenigde Staten over een verduidelijking van de regels. Op de valreep (29 augustus) ontvingen staatssecretaris Marnix van Rij en de Nederlandse ambassadeur in Washington een brief van het Amerikaanse Financiën, waarin dat departement bevestigt te werken aan een "verduidelijking van de inspanningsverplichting voor banken".
In deze nieuwe ontwikkeling in het FATCA-dossier (Foreign Account Tax Compliance Act) worden de vereisten voor toeval-Amerikanen verlicht, en het Amerikaanse ministerie hoopt "dat deze bevestiging Nederlandse banken zal weerhouden van het, in afwachting van nadere richtlijnen van de VS, sluiten van rekeningen van toeval-Amerikanen die geen TIN hebben aangeleverd", schrijft Van Rij. Brancheclub NVB zegt op haar beurt "dat deze passage voldoende duidelijkheid" voor banken biedt om in afwachting van nieuwe Amerikaanse richtlijnen geen rekeningen af te sluiten.
"Ik ben blij dat dankzij dit constructieve bericht vanuit de VS banken ook na 1 september geen bankrekeningen van toeval-Amerikanen zullen sluiten", concludeert Van Rij in zijn brief aan de Tweede Kamer.
Bron: Ministerie van Financiën
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht