De broodjes van Subway mogen helemaal niet als brood worden beschouwd in Ierland. Er zit namelijk te veel suiker in. Dat heeft het Ierse hooggerechtshof geoordeeld. Volgens de Ierse btw-wet mogen sommige ingrediënten in brood, zoals suiker en vet, niet meer dan 2 procent van het gewicht van het deeg zijn. De Subway-broodjes bevatten maar liefst 10 procent.

Dat meldt Metronieuws naar aanleiding van een BBC-bericht. De zaak kwam aan het rollen toen de Ierse belastingdienst in 2006 een verzoek weigerde van Bookfinders Ltd, een franchisenemer in Galway, om teruggaaf van btw-betalingen tussen 2004 en 2005. De franchisenemer had beweerd dat het geen btw hoefde te betalen over de broodjes. In Ierland hoeft namelijk geen btw te worden betaald over brood omdat het wordt aangemerkt als een basisproduct waarvoor het nultarief geldt.

Maar de vijf rechters oordeelden dat het Subway-brood vanwege het suikergehalte in de broodjes niet als brood kan worden beschouwd. Volgens de Ierse VAT Act van 1972 mogen ingrediënten in brood, zoals suiker en vet, niet meer dan 2% van het gewicht van het meel in het deeg uitmaken.

Het hof stelde vast dat in Subway-sandwiches het suikergehalte ongeveer 10% is van het meel in het deeg voor zowel witte als volkorenbroodjes. Geen nultarief dus voor de sandwiches van het Amerikaanse concern in Ierland.

Bron: Metro/BBC

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

22

Gerelateerde artikelen