De Europese Commissie publiceert woensdagmiddag maatregelen voor het geval het Verenigd Koninkrijk op 30 maart zonder akkoord uit de Europese Unie stapt. Een no-dealbrexit wordt steeds waarschijnlijker nu in het Britse Lagerhuis onvoldoende steun lijkt te zijn voor het brexitakkoord dat Theresa May in november met de EU sloot. Het Lagerhuis gaat er in de week van 14 januari over stemmen.
Brussel verwacht bij een no-deal op een aantal terreinen grote verstoringen, vooral bij het (vlieg-)verkeer, op het gebied van de financiële dienstverlening en de douanes. De commissie hoopt met een aantal tijdelijke maatregelen grote chaos vlak na de feitelijke terugtrekking te voorkomen.
Zo zal de commissie naar verwachting regelingen voorstellen opdat Britse luchtvaartmaatschappijen over de EU mogen vliegen, er mogen landen en terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk. Londen moet dan wel hetzelfde toestaan voor maatschappijen uit de EU.
Bij de douane worden Britse goederen in een no-dealscenario voortaan behandeld als import, waarover douanerechten, btw en accijnzen worden geheven. Ook kunnen veel planten en dieren niet zomaar worden toegelaten.
Nog veel onduidelijk over no-deal brexit
Bij veel ondernemers is behoefte aan meer duidelijkheid over de mogelijke gevolgen voor hun activiteiten van een zogeheten no-deal brexit. Dat merken ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.
Nu de kans op een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zonder goede afspraken steeds reëler lijkt te worden, is het volgens de organisaties belangrijk dat bedrijven zich voorbereiden op zo'n scenario. Zo worden ondernemers opgeroepen om zo snel mogelijk de Brexit Impact Scan te doen en bijvoorbeeld te zorgen dat ze hun douanezaken alvast geregeld hebben.
Na alle recente ontwikkelingen hielden VNO-NCW en MKB-Nederland maandag een speciale bijeenkomst van de Taskforce Brexit. Daarin zitten branches en bedrijven die sterk door de brexit geraakt worden. Ook vertegenwoordigers van de overheid waren aanwezig. Er werd afgesproken om in januari weer bij elkaar te komen. Zo kan snel gekeken worden welke aanvullende nationale acties nodig zijn bovenop alle voorgestelde maatregelen voor ondernemers die de Europese Commissie al in beeld heeft gebracht.
Bron: ANP