"Het is wetstechnisch niet zo moeilijk om de box 3-heffing te laten aansluiten op de werkelijke rente-inkomsten. Maar het blijft me verbazen dat zowel de Hoge Raad als het ­parlement met juridische kronkel­redeneringen in een grote boog om deze fiscale etterpuist heen blijven lopen" zegt fiscalist Cor Overduin in Elsevier Weekblad.

De fiscalist van Grant Thornton voert rechtszaken namens gedupeerde spaarders in dit dossier. Hij vermoedt dat het kabinet de jaarlijkse box 3-inkomsten van ongeveer 4 miljard euro op peil wil houden en daarom de hakken in het fiscale zand zet. "Misschien moeten we box 3 gewoon maar eens gaan noemen wat het werkelijk is: diefstal" zet de fiscalist fors in. Centraal in de rechtszaken staat de kwestie dat de Staat met compensatie over de brug moet komen omdat spaarders te weinig rente van hun spaarrekening kregen om een vermogensrendementsheffing te rechtvaardigen.

Het meest recente voorbeeld waaruit volgens Overduin onwil van de overheid blijkt, komt van staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief (D66). Die liet half oktober namens het kabinet weten dat spaarders geen compensatie krijgen voor de box 3-belasting over de jaren 2013 tot en met 2016. Overduin: "Met een opmerkelijke motivatie, zo blijkt uit stukken die door het ministerie naar de Tweede Kamer zijn gestuurd: spaarders konden in 2016 bij onder meer de Tks bankn Anadolu Bank en de Yapi Kredi Bank 1,2 procent of meer rente krijgen op een eenjarige termijndeposito."

De fiscalist vindt dat het ministerie van Financiën volledig voorbij gaat aan het feit dat die hoge rente nooit voor iedereen kan gelden. "Kleinere prijsvechtende banken kunnen natuurlijk nooit honderden miljarden spaargeld verwerken. Bij ING, ABN AMRO en Rabobank was de rente voor een dagelijks opvraagbare spaarrekening in 2016 0,5 procent, en de rente was nog lager voor de eenjarige termijndeposito."

Overduin uit zich in het artikel van het opinieblad ook kritisch over de onderzoekscijfers van het CPB en over de box 3-plannen van het kabinet voor 2021.

Bron: Elsevier Weekblad

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Carrousel: Carrousel

4

Gerelateerde artikelen