Nederlandse bedrijven hebben in december 2,8 procent minder geïnvesteerd dan een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

De investeringen namen voor de tweede achtereenvolgende maand af, na verbeteringen in september en oktober. De daling in de laatste maand van 2014 kwam vooral door lagere investeringen in het wegvervoer.

Zo werden er aanzienlijk minder vrachtwagens verkocht dan in december 2013. Ook de verkoop van personenwagens ging stevig omlaag. In de laatste maand van 2013 verdubbelden die nog, omdat veel zakelijke rijders wilden profiteren van fiscale maatregelen, die begin 2014 werden versoberd. In machines, woningen en infrastructuur werd wel meer geïnvesteerd dan in december 2013.

De investeringen zaten van oktober 2013 tot mei 2014 in de lift. Sindsdien wisselen maanden met krimp en groei elkaar af.

Volgens het CBS zijn de vooruitzichten voor de investeringen deze maand verbeterd ten opzichte van januari. De groei van de export trekt aan, terwijl beurskoersen nu harder oplopen dan vorige maand.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Ondernemingsrecht

1

Gerelateerde artikelen