Oldtimers verdwijnen steeds meer van de Nederlandse wegen, sinds de belastingvrijstelling voor oude auto's drastisch is ingeperkt. Begin dit jaar telde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bijna 300.000 personenwagens van 25 jaar of ouder. Dat waren er circa 14.000 minder dan een jaar eerder, werd donderdag bekend.

Vooral van diesel- en lpg-auto's van 25 tot 40 jaar oud rijden er minder rond. Het aantal oude auto's neemt voor het tweede jaar op rij af. Daarvoor kwamen er jaarlijks telkens meer oldtimers bij.

De terugval heeft volgens het CBS vooral te maken met het aanscherpen van de regels voor de wegenbelasting. Tot 2012 waren auto's van 25 jaar of ouder volledig vrijgesteld van wegenbelasting. Vanaf 1 januari 2014 zijn alleen wagens van 40 jaar of ouder nog volledig wegenbelastingvrij. Hierdoor is het minder aantrekkelijk om een oldtimer te hebben en zijn er meer geëxporteerd of gesloopt.

Het aantal auto's dat minstens 40 jaar geleden voor het eerst op de weg verscheen, neemt wel nog steeds toe. Begin 2015 waren dit er 122.000, 8500 meer dan een jaar eerder.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen

0

Gerelateerde artikelen