Nationale-Nederlanden (NN) heeft in het verleden bij mensen met een beleggingsverzekering kosten ingehouden die niet met de klant overeengekomen waren. Tot die conclusie is Hof Den Haag gekomen, dat daarmee volgens claimorganisatie Woekerpolis.nl een "mokerslag" uitdeelt aan de verzekeraar. Ook ASR is geraakt door de uitspraken van het hof. Kenners verwachten een forse schadepost voor beide verzekeraars.

"Dit is een geweldige uitspraak voor onze leden en vormt de doorbraak waar we al jaren op wachten", zegt voorzitter Ab Flipse van Woekerpolis.nl. "Het is duidelijk dat Nationale-Nederlanden klanten had moeten waarschuwen voor de risico's van hun producten. En met name voor de hoge kosten die op dit soort producten werden ingehouden. Gedupeerden hebben nu eindelijk zicht op de compensatie waar ze recht op hebben."

De woekerpolisaffaire houdt de gemoederen in de financiële wereld al vele jaren bezig. In 2006 kwam aan het licht dat bij veel beleggingsverzekeringen veel te hoge kosten in rekening zijn gebracht vanaf de jaren negentig. Claimorganisaties proberen gedupeerden sindsdien te mobiliseren om schadevergoedingen los te krijgen bij de verzekeraars. In deze zaak tegen NN draait het onder meer om de zogenaamde eerste kosten, waaronder de aan de tussenpersoon uitgekeerde provisie, de incassokosten, de administratiekosten en de beheerkosten.

Wat de uitspraak precies betekent voor mensen die in het verleden een beleggingsverzekering hebben afgesloten, is nog onduidelijk. Dat komt onder meer omdat niet het hof niet meegaat in alle klachten over de polissen. Sommige grieven falen of slagen maar deels. Flipse denkt dat gedupeerden uiteindelijk recht zouden moeten hebben op vele duizenden euro's compensatie.

Maar nu is al duidelijk dat het juridisch gesteggel over deze kwestie voorlopig nog niet voorbij is. Het hof heeft in deze zaak sowieso nog geen einduitspraak gedaan. NN krijgt ook nog de mogelijkheid om met bepaalde tegenbewijzen te komen.

De verzekeraar is het niet met de conclusies van het hof eens en laat weten over dit tussenvonnis al naar de Hoge Raad te stappen. Volgens NN wijken de conclusies van het hof namelijk af van eerdere belangrijke uitspraken. NN vindt ook dat het hof een verkeerde interpretatie geeft van het recht en de maatschappelijke opvattingen die golden op het moment dat de beleggingsverzekeringen werden verkocht. In de jaren negentig werd in de ogen van het concern nog anders gedacht over hoe verzekeraars het beste met klanten moesten communiceren over financiële producten.

ASR

ASR heeft woensdagochtend zo'n 7 procent aan beurswaarde verloren na de uitspraak van het hof. De verzekeraar schrijft op zijn website dat het de zaak betreft van vereniging Woekerpolis.nl over drie beleggingsverzekeringen van Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam.

Specifiek gaat het om de producten Koersplan, Fundplan en Vermogensplan van Aegon, die tot en met 2004 zijn verkocht. ASR zegt de uitspraak zorgvuldig te bestuderen, "waarna wij besluiten of wij in cassatie gaan bij de Hoge Raad".

De handel in het aandeel NN werd op de beurs woensdagochtend korte tijd stilgelegd. Ook daar was de aanleiding de uitspraak van het hof.

Analisten: woekerpolisclaims kunnen veel geld kosten

Een analist van ING denkt dat NN een voorziening rond de 390 miljoen euro zou moeten nemen voor de woekerpolisclaims, voor ASR gaat hij uit van 488 miljoen euro. Kenners van KBC Securities denken ook dat bedragen in de honderden miljoenen euro's kunnen lopen.

Jason Kalamboussis van ING rekent voor de NN-zaak met een aanname van 1000 euro per polis. Maar "als het bedrag uiteindelijk dichter bij 2000 euro per polis komt te liggen, dan is onze aanname van 1000 euro te laag", erkent hij.

Directeur Stef Smit van ConsumentenClaim, dat in opdracht van Woekerpolis.nl de collectieve procedures voert, denkt dat de inschattingen van de ING-analist erg aan de lage kant zijn. "Dat het minimaal om duizenden euro's per polis gaat, staat wel vast. En dat wordt dan nog verdubbeld door de wettelijke rente."

De rekensom hangt ook af van hoeveel woekerpolissen gecompenseerd moeten worden. De claimorganisaties stellen dat er in Nederland in de voorbije decennia zo'n 7 miljoen zijn verkocht. ASR zou sinds de overname van de Aegon-activiteiten goed zijn voor 2,4 miljoen stuks. Bij NN zou het gaan om ongeveer 700.000.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Verbintenissenrecht

332

Gerelateerde artikelen