Ambtenaren slaan alarm bij staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) over de compensatie die gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen krijgen. Vanuit verschillende kanalen in de Belastingdienst klinken er zorgen over gesjoemel met het geld. Dat staat in interne documenten die de VVD-bewindsvrouw naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, meldt De Telegraaf.

Toeslagengedupeerden krijgen als ze zich daarvoor melden allemaal minstens 30.000 euro. Het kabinet kent ze dat bedrag toe als compensatie voor het leed dat ze is aangedaan. Ze werden onterecht verdacht van fraude en kwamen daardoor in ernstige financiële problemen. Maar bij de fiscus dringt door dat ook charlatans op de compensatie azen.

Er is ook sprake van "oneigenlijk gebruik", schrijven de ambtenaren. Dat kent milde, maar ook ernstige vormen. Het varieert van ouders die, naar achteraf blijkt, onterecht de 30.000 euro hebben gekregen of met dat bedrag veel meer krijgen dan de schade die ze hebben geleden.
Ingrijpen wil de hersteloperatie desalniettemin alleen bij ’evident misbruik’, dan wordt het uitgekeerde geld teruggevorderd.

Bron: De Telegraaf

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Toeslagen en zorgverzekeringswet

Informatiesoort: Nieuws

  630
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen
MUST READ, COLUMNS