Nederland en Ierland bieden een stabiel en eerlijk regelgevingsklimaat, geavanceerde, gedigitaliseerde en concurrerende belastingstelsels, en goed opgeleide, hooggekwalificeerde en servicegerichte arbeidskrachten. Dat blijkt uit een rapport van administratieve dienstverlener TMF Group die de landen respectievelijk op de achtste en vierde plaats zet van de 77 landen met de minste bedrijfscomplexiteit.

Volgens het rapport is Frankrijk het op één na meest complexe rechtsgebied om zaken te doen. In de EMEA-zone staat Frankrijk samen met Polen op de tiende plaats van minst bedrijfsvriendelijke landen om in te werken.

De studie analyseert regels, voorschriften, belastingtarieven, boetes en compliancekwesties in 77 rechtsgebieden, die 92% van het totale wereld-bbp en 95% van de wereldwijde netto DBI-stromen voor hun rekening nemen. In totaal worden jaarlijks 292 indicatoren gevolgd. Die verschaffen gegevens over belangrijke aspecten van het zakendoen, zoals tijdschema's voor de oprichting van vennootschappen, vereisten inzake lonen en uitkeringen, alsook complianceprocedures.

De tweede plaats van Frankrijk is toe te schrijven aan de complexe boekhoudkundige en fiscale processen, de sterk op werknemers gerichte HR-regelgeving en de lokale taalvereisten voor boekhoudkundige verslaggeving. Een ondermaats presterende werknemer ontslaan bijvoorbeeld kan tot 12 weken in beslag nemen, terwijl dat in Ierland bijvoorbeeld in één week kan.

Polen, dat in 2020 op de 34e plaats van meest complexe landen stond, is nu wereldwijd het op negen na minst bedrijfsvriendelijke land om in te werken. De redenen hiervoor zijn te vinden in een voortdurend wisselend wetgevingsscenario, waardoor bedrijven weinig tijd hebben om te reageren en zich aan de nieuwe wetten aan te passen.

In de middenmoot van de EMEA-ranglijst eisen landen als Zuid-Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten dat bedrijven zich tijdens het oprichtingsproces slechts bij één belastingdienst laten registreren. Om een vennootschap op te richten is er gemiddeld tussen twee en drie weken nodig, wat betekent dat de oprichting van een vennootschap in deze rechtsgebieden relatief eenvoudig is.

Hoogste en laagste tien

  Top 10 aantrekkelijkste landen  Top 10 minst aantrekkelijke landen 
  1. Denemarken Brazilië
  2. Hong Kong Frankrijk
  3. Kaaimaneilanden Mexico
  4. Republiek Ierland Colombia
  5. Curaçao Turkije
  6. Britse Maagdeneilanden Indonesië
  7. Verenigde Staten Argentinië
  8. Nederland Bolivia
  9.  El Salvador Costa Rica
10. Mauritius Polen

Bron: TMF Group

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

  319
Gerelateerde artikelen