Het privébedrijf van Jan van der Plas, ex-directeur en mede-eigenaar van visserijbedrijf Parlevliet & Van der Plas in Katwijk, moet ruim 6 miljoen euro aan dividendbelasting en rente betalen. Het blijkt dat deze houdster-bv feitelijk door belastingadviseurs in Nederland werd geleid en bestuurd en niet in Singapore, de formele vestigingsplaats.

Dat besliste Hof Den Haag onlangs. Over de dividenduitkeringen van bijna 35 miljoen euro die de ex-directeur in 2010 ontving van de houdster-bv moet alsnog dividendbelasting worden betaald. RTL Z noemt Pereira als het advieskantoor dat de ex-directeur destijds bijstond.

Parlevliet & Van der Plas uit Katwijk is met ruim 6000 werknemers en een omzet van bijna 1,3 miljard euro de grootste visserij-onderneming van Europa. Eind 2006 verliet de toen 52-jarige Van der Plas het visserijbedrijf, om met zijn tweede vrouw op Sint Maarten te gaan rentenieren. De directievoering over zijn privébedrijfje, waarin zijn aandelen in het visserijbedrijf waren ondergebracht, verplaatste hij naar Singapore. In 2010 keerde deze houdstermaatschappij de dividenden uit.

RTL Z schrijft dat het onbekend is of de ex-directeur in cassatie gaat of stappen onderneemt tegen zijn toenmalige belastingadviseurs. Over fiscalist Roy Moonen zegt de zakensite: "Hij stond de familie Van der Plas in 2018 bij in de belastingzaak, maar zegt er niets over te kunnen zeggen. Ook Freek Noordman van advieskantoor Pereira, waar Moonen destijds werkte, onthoudt zich van commentaar. "Over relaties met cliënten doen wij nooit mededelingen", zegt Noordman."

Bron: RTL Z

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Dividendbelasting, Internationaal belastingrecht

68

Gerelateerde artikelen