Het kabinet moet burgers en bedrijven zo'n 10 tot 15 miljard euro teruggeven, die in de afgelopen jaren via lastenverzwaringen is afgepakt. Dat zei Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, gisteravond in een debat van de Telegraaf. Volgens hem gaan consumenten dan eindelijk weer meer besteden, waardoor de voorzichtig aantrekkende economie een extra impuls krijgt.

'Echte lastenverlaging' 

Het kabinet beloofde vorige week tijdens Prinsjesdag een netto lastenverlichting van 3 à 5 miljard euro als volgend jaar het fiscale stelsel op de schop wordt genomen. Volgens De Boer 'een verschrikkelijk laag bedrag. Zeker wanneer je beseft dat de lasten in de crisisjaren met liefst 35 miljard euro zijn verhoogd.' De lastenverlaging die het kabinet gaat doorvoeren moet volgens voorzitter van VNO-NCW dan ook 'echt' zijn. 

Lastenverlichting op arbeid en ondernemen 

Het verhogen van de btw, vermogensbelasting of de vennootschapsbelasting wijst De Boer af, want daarmee worden de lasten voor burgers en bedrijven alleen maar verschoven. Volgens hem moet het kabinet extra snijden in de kosten van de zorg en de sociale zekerheid. Lastenverlichting op arbeid en ondernemen heeft ook de aandacht van Eric Wiebes. In Opinieblad Forum donderdag een interview met de staatssecretaris van Financiën over zijn plannen. 

Pensioengeld in woning 

Verder riep de voorzitter van VNO-NCW gisteren het kabinet nogmaals op om pensioengeld in te zetten om de problemen op de woningmarkt aan te pakken. De Boer: 'Maak het mogelijk dat mensen die hun huis 'onder water' hebben staan alvast geld uit hun pensioenpot kunnen halen. Dan kunnen ze dat gebruiken om restschulden af te lossen.' 
 

Bron: VNO-NCW

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Dossiers: Prinsjesdag 2015

4

Gerelateerde artikelen