Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft antwoorden gepubliceerd op vragen over de gevolgen van Brexit voor sociale zekerheidsrechten en de dekking van zorgkosten. Of er gevolgen zijn voor de Nederlander werkzaam in het VK of de Brit werkzaam in Nederland, hangt af van wanneer de grensoverschrijdende situatie is ontstaan. 

Grensoverschrijdende situatie vóór 1 januari 2021

Voor de Nederlander of de Brit die vóór 1 januari 2021 in het VK respectievelijk Nederland is gaan wonen of werken is er niets veranderd. Deze grensoverschrijdende situaties vallen onder het terugtrekkingsakkoord. Er moet wel wat worden geregeld. Zo moet iemand een verblijfsvergunning hebben of aanvragen. Dat kan nog tot 1 juli 2021.

Grensoverschrijdende situatie vanaf 1 januari 2021

Ook voor Nederlanders die vanaf 1 januari 2021 voor een langdurig verblijf naar het VK komen, blijven de sociale zekerheidsrechten in veel gevallen beschermd. Dat geldt ook voor Britten die vanaf 1 januari 2021 voor een langdurig verblijf naar Nederland komen.

Deze grensoverschrijdende situaties vallen echter niet onder het terugtrekkingsakkoord, maar onder de nieuwe handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK. Dat betekent dat de afspraken anders zijn dan gewend en de bescherming op sommige punten minder. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid adviseert om eerst na te gaan of de verblijfssituatie is geregeld.

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationale sociale zekerheid

9

Gerelateerde artikelen