Vanaf 2019 kan een directeur-grootaandeelhouder het verlies op aanmerkelijk belang-aandelen nog maar zes jaar voorwaarts verrekenen in box 2 in plaats van negen jaar. Volgens fiscalist Cor Overduin van advieskantoor Grant Thornton gaat deze maatregel de DGA veel geld kosten terwijl het budgettair belang voor de overheid gering is.

De maatregel uit het belastingplan 2019 levert het kabinet jaarlijks slechts 5 miljoen euro op. Overduin op BNR radio: ”het is precisie budgetteren op de vierkante millimeter”. De maatregel heeft als gevolg dat de geleden verliezen op aandelen in box 2, als ze niet één jaar achterwaarts verrekend zijn, in zes jaar voorwaarts verrekend moeten worden vóórdat de verliezen vervallen.

Eventuele verrekening van de geleden verliezen in box 2 met inkomen uit box 1 is mogelijk, maar vindt Overduin zeer ingewikkeld. Het is verbonden aan voorwaarden, waarbij onder andere geldt dat er geen sprake meer mag zijn van een aanmerkelijk belang. Bovendien is er een wachttermijn.

Een ander kritiekpunt is dat de verliesverrekening in de vennootschapsbelasting voor de BV zelf ook al is ingekort naar zes jaar. Overduin klaagt hierover. Bijzonder is dat de termijn voor voorwaartse verliesverrekening van geleden verliezen in box 1 voor een ondernemer in de inkomstenbelasting wel op negen jaar is blijven staan. "Waarom de wetgever dan de DGA dubbel kort door zowel de verliesverrekening in de vennootschapsbelasting te verkorten, als de verliesverrekening in de inkomstenbelasting voor box 2-verliezen, is niet duidelijk”, aldus de fiscalist.

Bron: BNR

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

  347
Gerelateerde artikelen