De Belastingdienst heeft zijn excuses aangeboden aan koordirigent John Wauben uit het Limburgse Beesel. Zij lagen zeven jaar met elkaar in de clinch over een btw-zaak die door Wauben werd gewonnen.

Dat meldt De Limburger. De excuses werden aangeboden op het belastingkantoor in Venlo. Wauben rept van een "fijn gesprek". De koordirigent en de fiscus hadden een meningsverschil over de hoogte van het btw-tarief voor repetities die dienen als voorbereiding op een concert. De dirigent, bijgestaan door fiscaal jurist Tristan Smits uit Hegelsom, won alle procedures, maar de Belastingdienst gaf zijn nederlaag pas toe nadat de hoogste rechter uitspraak had gedaan.

Het geschil ging over te veel aan betaalde belasting in de periode 2008-2011, zo’n zeventienduizend euro. Over de teruggave voor het jaar 2007 wordt nog overlegd met de Belastingdienst, zo schrijft de krant.

Btw-tarief voor dirigenten

Voor het leiden van repetities die samenhangen met en noodzakelijk zijn voor optredens die door het publiek kunnen worden beluisterd of aanschouwd door een ingehuurde of vaste dirigent, geldt het verlaagde btw-tarief.

Wauben had echter abusievelijk het algemene tarief (van destijds 19%) in rekening gebracht voor het leiden van de repetities. Nadat hij ontdekte dat hij voor nauw met de optredens samenhangende repetities het verlaagde tarief van 6% voor uitvoerende kunstenaars mocht toepassen, diende hij btw-suppletieaangiften in. Toen ging het mis tussen hem en de fiscus.

Lees over het verdere verloop van deze zaak in het tijdschrift Belasting Advies in de Praktijk (Belastingadvies 2020/3.6).

Bron: De Limburger/Belasting Advies in de Praktijk

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

31

Gerelateerde artikelen