Het steunpakket van de Duitse regering voor bedrijven in het land is eindelijk goedgekeurd. De nieuwe wet om de economische groei in Duitsland te stimuleren, is vrijdag na besprekingen in het zogeheten bemiddelingscomité, door de Bondsraad aangenomen, meldt het Duitse persbureau dpa. Het pakket biedt miljarden steun aan bedrijven via onder meer belastingverlagingen en een vermindering van de regeldruk.

Staatssecretaris Katja Hessel van Financiën noemde het bereikte compromis "evenwichtig". "Het geeft het dringende signaal af dat de economie nu nodig heeft", benadrukte ze in haar toespraak tot de vertegenwoordigers van de zestien deelstaatregeringen in de Bondsraad.

De wet was eerder al aangenomen in de Bondsdag, ofwel het Duitse parlement, maar de staten hielden deze vervolgens tegen in de Bondsraad en stuurden deze naar het bemiddelingscomité omdat ze vreesden voor een groot verlies aan inkomsten. Het comité, dat uit vertegenwoordigers van de Bondsdag en de Bondsraad bestaat, wordt ingeschakeld bij meningsverschillen over juridische hervormingen.

Naast de zorgen over het verlies aan inkomsten was er ook onenigheid over de verlichting van de lasten voor de boeren door de federale overheid. Zo eisten de CDU en CSU dat de bezuinigingen op landbouwdieselsubsidies ongedaan zouden worden gemaakt in ruil voor hun goedkeuring van de wet. Over de geleidelijke afbouw van de landbouwdieselsubsidies zou vrijdag ook in de Bondsraad moeten worden gestemd. De staten hebben ook nog de mogelijkheid om het bemiddelingscomité hierover in te schakelen.

Tijdens het bemiddelingsproces is de omvang van het groeipakket wel flink teruggebracht van de eerder geplande 7 miljard euro aan steun naar 3,2 miljard euro per jaar. Ook werd het plan voor belastingvoordelen voor bedrijven die investeringen doen in het tegengaan van klimaatverandering, geschrapt.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

190

Gerelateerde artikelen