Een Duitse rechtbank in Bonn heeft twee Britse bankiers veroordeeld tot een boete van 14 miljoen euro. De veroordeling is onderdeel van een schandaal van internationale proporties waarbij banken binnen en buiten Duitsland de fiscus jarenlang voor miljarden systematisch zouden hebben misleid: het zogenoemde 'Cum-Ex'-schandaal.

Dat meldt het Britse dagblad The Guardian. De twee voormalige Londense bankiers van de Duitse Hypo-Vereinsbank kregen naast de geldboete voorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd voor het illegaal verhandelen van aandelen met dividendbelastingfraude als doel, het zogenoemde dividendstripping. Hierbij liep de Duitse fiscus tussen 2006 en 2011 ruim € 447 miljoen mis. Omdat de twee ex-bankiers volledig meewerkten aan het onderzoek en ze al 3,6 miljoen euro terugstortten, hoeven ze niet naar de gevangenis.

De verwachting is dat dit proces zal leiden tot tientallen vergelijkbare veroordelingen in zaken die nog spelen in Duitsland. De rechtbank in Bonn nam ook 176 miljoen euro in beslag bij MM Warburg, een in Hamburg gevestigde particuliere bank die naar boven kwam drijven in de meeste transacties die tijdens het proces werden onderzocht. Een woordvoerder van de bank zei in beroep te gaan tegen de beslissing.

De openbare aanklagers in heel Duitsland onderzoeken momenteel ten minste 600 personen, waaronder bankiers, handelaars, adviseurs en advocaten, op soortgelijke praktijken. Ten minste 130 banken worden verdacht van deelname aan de frauduleuze cum-ex-transacties, aldus de krant.

Bron: The Guardian

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Dividendbelasting, Internationaal belastingrecht

2

Gerelateerde artikelen