Justitie in Frankrijk doet onderzoek naar mogelijke belastingfraude door de voormalige Tsjechische premier Andrej Babis. Dat heeft betrekking op de aanschaf in 2009 van vastgoed en grond in het Zuid-Franse Mougins. Dat meldt het FD op basis van berichten in de Franse krant Le Monde.

Het justitieel onderzoek is een uitvloeisel van de zogeheten Pandora Papers, een datalek waarbij in 2021 de fiscale informatie van tal van politici en topondernemers op straat kwam te liggen.

De mogelijke fraude bestaat uit de aanschaf door Babis van twee huizen en zo'n drie hectare grond in Zuid-Frankrijk via een constructie waarbij een offshorebedrijfje op de Britse Maagdeneilanden een lening verschafte aan een Amerikaanse vennootschap van Babis, waarna een entiteit uit Monaco de huizen en grond in Mougins kocht. Volgens Le Monde staat in de verkoopakte dat Babis de aanschaf destijds contant deed, maar staat nergens een verwijzing naar de lening vanuit de Britse Maagdeneilanden, aldus het FD.

Eerder dit jaar werd Babis ook al beschuldigd van misbruik van EU-gelden voor zijn boerderij. De immuniteit van de oud-premier werd ingetrokken waardoor de miljardair nu hiervoor kan worden vervolgd. Volgens de politie zou hij de wettelijke status van zijn boerderij hebben aangepast. Omdat die op papier geen onderdeel meer was van het zakenimperium van Babis, kon daar 2 miljoen euro subsidie voor worden aangevraagd. De oud-premier ontkent ook deze fraude.

Andrej Babis was van 2017 tot 2021 premier van Tsjechië en is eigenaar van het bedrijvenconglomeraat Agrofert.

Bron: FD/ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Internationaal belastingrecht, Strafrecht

0

Gerelateerde artikelen