Het arbeidsconflict tussen geschorste leden van het team specialistische operaties (TSO) en de FIOD heeft niet geleid tot een verzoening tussen de rechercheurs en hun werkgever. Uit enkele recente rechtbankuitspraken blijkt dat de arbeidsovereenkomsten van enkele leden op eigen verzoek zijn ontbonden.

Dat meldt Accountancy Vanmorgen. Vorig jaar onthulde de Telegraaf het arbeidsconflict. De krant schreef dat zeven leden van de bijzondere eenheid terugkeer naar hun werk eisten bij de rechter. Die vond vervolgens dat de FIOD er alles aan moest doen om het op non-actief gestelde team weer op een veilige wijze zijn werkzaamheden te laten hervatten.

Met de geschorste medewerkers van het TSO en betrokkenen van de FIOD vonden vervolgens  mediationgesprekken plaats met als doel om tot werkhervatting in de eigen functie over te kunnen gaan. Deze mediation leidde niet tot het gewenste resultaat waarna partijen nieuwe procedures begonnen.

De rechtbank oordeelt nu dat de FIOD niet alles goed heeft gedaan, maar ook dat er in de meeste gevallen geen sprake is van 'ernstig verwijtbaar handelen' of nalatigheid van de opsporingsdienst. Naar het oordeel van de kantonrechter had de FIOD voldoende reden om de leden van het TSO op non-actief te zetten.

Bij één medewerker ging de dienst wel flink de fout in, zo schrijft Accountancy Vanmorgen. Deze man krijgt daarom naast de reguliere transitievergoeding ook een billijke vergoeding van € 90.000,- toegekend. De andere medewerkers wijst de rechter alleen een transitievergoeding en achterstallig loon toe.

Bron: Accountancy Vanmorgen

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht

37

Gerelateerde artikelen