In een analyse van de spoedreparatiemaatregelen rond de grensoverschrijdende fiscale eenheid stellen de VPB-specialisten Bart van der Burgt en Michel Ruijschop dat de huidige fiscale eenheid nog jarenlang mee kan zolang die maatregelen uitsluitend repareren wat nodig is en 'inhoudelijk proportioneel worden vormgegeven'. Zij vinden dat de wetgever hierin (tot dusver) niet geheel is geslaagd.

Dat schrijven zij in een artikel voor het Tijdschrift voor Fiscaal Ondernemingsrecht. Ruim anderhalf jaar na de aankondiging van de reparatie is op 16 mei 2019 de Wet spoedreparatie fiscale eenheid in het Staatsblad geplaatst. Van der Burgt en Ruijschop bespreken en analyseren de wet en komen tot de conclusie dat het spoedreparatieregime nog wel enkele verbeteringen kan gebruiken, bij voorkeur via een reparatiewet.

In het onlangs bij de start van de internetconsultatie over een groepsregeling in de vennootschapsbelasting gepubliceerde keuzedocument, wordt 'het handhaven van het huidige fiscale-eenheidsregime inclusief spoedreparatiemaatregelen' als één van de vier opties gezien. Naar de mening van de auteurs is dit terecht.

"De fiscale eenheid heeft een forse deuk opgelopen, maar zij is niet total loss. Het spoedreparatieregime toont dat aan. En als dat regime wordt aangepast met onze aanbevelingen, kan de fiscale eenheid naar onze overtuiging nog jarenlang mee" zo schrijven de twee fiscalisten.

Hun artikel met de titel 'Spoedreparatie fiscale eenheid: de slotbalans' is door de redactie vrij beschikbaar gemaakt en hier te downloaden.

Lees ook de thema's Fiscale eenheid: een dynamisch regime binnen de Vpb en De fiscale eenheid bij grensoverschrijdende situaties.

 

Bron: Tijdschrift voor Fiscaal Ondernemingsrecht

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting

Carrousel: Carrousel

8

Gerelateerde artikelen