De fiscale eenheid vennootschapsbelasting is een veel gebruikt instrument, zowel in het MKB als door grote bedrijven, maar hoe lang nog? Het Europese Hof van Justitie heeft op 22 februari 2018 bepaald dat Nederland specifieke, individuele voordelen van het fiscale-eenheidsregime niet mag beperken tot Nederlandse concerns. Fiscalist en hoogleraar Jan van de Streek heeft een uitgesproken mening over de toekomst van de fiscale eenheid.

De spoedreparatiemaatregelen die door het Ministerie van Financiën zijn aangekondigd naar aanleiding van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie zijn dinsdag goedgekeurd door de Tweede Kamer. Met de spoedreparatie voorkomt het ministerie dat de uitspraak de staatskas met terugwerkende kracht € 400 miljoen zou gaan kosten en daarnaast nog eens € 100 miljoen per jaar als buitenlandse bedrijven ook gebruik zouden gaan maken van de Nederlandse fiscale eenheid.

Door de invoering van de spoedreparatie worden niet alleen buitenlandse bedrijven geraakt, maar juist ook Nederlandse bedrijven. De fiscale eenheid Vpb is hierdoor nauwelijks nog te handhaven.

De spoedreparatie is overigens bedoeld als tijdelijke maatregel. Binnen afzienbare tijd moet er een toekomstbestendige concernregeling komen. Een conceptwetsvoorstel zal naar verwachting medio 2020 voor een internetconsultatie worden aangeboden. Donderdag 14 februari houdt het Ministerie van Financiën een bijeenkomst waar fiscale experts en belangenorganisaties kunnen aangeven hoe het nu verder moet met de fiscale eenheid Vpb.

Jan van de Streek laat in een interview met de Telegraaf weten dat wat hem betreft alleen het onderling verrekenen van verliezen behouden moet blijven. Van de Streek pleit verder voor snelle invoering van een permanente oplossing. Ook de fiscalisten Michiel Spanjer en Sylvester Schenk komen aan het woord in de krant.

 

Bron: Telegraaf.nl

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting

8

Gerelateerde artikelen