De Belastingdienst verstuurt deze week ruim 180.000 brieven aan zzp'ers en eenmanszaken die op dit moment btw-aangifte doen via het oude ondernemersportaal. Vanaf 2022 vervangt Mijn Belastingdienst Zakelijk het oude ondernemersportaal. In de brief doet de Belastingdienst suggesties aan deze groep ondernemers om zich daarop voor te bereiden.

De Belastingdienst weet van ruim 180.000 ondernemers met een eenmanszaak dat ze het oude portaal voor ondernemers gebruiken om btw-aangifte te doen. Deze groep vanaf 2022 overstappen naar het nieuwe portaal. 

Voor het doen van aangifte via Mijn Belastingdienst Zakelijk is DigiD nodig. Ondernemers die overstappen, kunnen het beste kiezen voor de DigiD app. Dit middel beschikt over een hoger veiligheidsniveau.

Btw-aangifte doen in het nieuwe portaal gaat anders dan in het oude. Wat de belangrijkste verschillen zijn staat in de brief 'btw-aangifte doen via Mijn Belastingdienst Zakelijk'. De brief rept alleen over inloggen met eHerkenning maar er kan dus ook worden ingelogd met DigiD.

Mijn Belastingdienst Zakelijk is al in gebruik en werkt met eHerkenning niveau 3. Hoewel eHerkenning dus voor de meeste rechtsvormen met een KvK-nummer de meest praktische inlogmethode zal zijn, bestaan er uitzonderingen:

  • zzp’ers en eenmanszaken kunnen kiezen of ze met DigiD of EH3 willen inloggen;
  • wanneer een ondernemer gebruik maakt van een belastingadviseur dan heeft hij zelf niet per se eHerkenning nodig; en
  • wanneer de ondernemer werkt met een administratiesoftwarepakket dat voldoet aan de eisen van de Belastingdienst.

Het voordeel van mijn Belastingdienst Zakelijk, naast de extra veiligheid van eHerkenning, is dat het moderner is. Zo werkt het goed op tablets en smartphones en kan de ondernemer tijdens het indienen van een aangifte tussentijds zijn gegevens opslaan.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

Carrousel: Carrousel

8

Gerelateerde artikelen